Η συναρπαστικότερη όμως περιηγητική διαδρομή που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη είναι στο φαράγγι του Ξηροποτάμου.Βρίσκεται στη νότια πλευρά του όρους Φαλακρού, στην τοποθεσία«Ντούμπαρη ρέμα» πάνω από την βιομηχανική περιοχή.Απέχει 10 χλμ. από την πόλη της Δράμας λίγο μετά την έξοδο από το χωριό. Στα μέσα περίπου της απόστασης Ξηροποτάμου-βιομηχανικής ζώνης, υπάρχει σηματοδοτημένη δεξιά διακλάδωση που σε μικρή απόσταση οδηγεί στην παλιά ρωμαϊκή γέφυρα και στη συνέχεια, σε βόρεια πορεία, στην αναρριχητική πίστα Ξηροποτάμου (έχουν ανοιχθεί μέχρι τώρα 16 διαδρομές ύψους μέχρι και 20 μέτρα και δυσκολίας από IV έως VIII βαθμού).
Από το σημείο αυτό το φαράγγι ελίσσεται μέσα σε πανύψηλα βράχια και πυκνή βλάστηση, παρέχοντας καταφύγιο σε πλήθος ειδών της χλωρίδαςκ αι της πανίδας (ζαρκάδι, αλεπού, λύκος, αγριογούρουνο καστανιές, φουντουκιές, μουριές(κ.α).
Άγνωστο στον περισσότερο κόσμο προσφέρει ένα από τα πιο εντυπωσιακά τοπία της περιοχής μας.Το έδαφος είναι στρωμένο με πέτρες χειμάρρων.Σε πολλά σημεία γίνεται ιδιαίτερα στενό.Το μήκος του ξεπερνά τα έξι χιλιόμετρα.
Το πλάτος του ποικίλει:σε ορισμένα σημεία αγγίζει τα 15 μέτρα και σε άλλα στενεύει στα 3 με 4 μέτρα.Στο τελείωμα του φαραγγιού ξεκινούν οι ορθοπλαγιές όπου βρίσκονται τα αναρρηχιτικά πεδία του Φαλακρού, Διαθέτουν πολλές διαδρομές μεγάλων υψομετρικών διαφορών και χαρακτηρίζονται από τα συναρπαστικότερα του ελλαδικού χώρου.
Πηγή Κειμένου και Φωτογραφιών: www.xiropotamos-mes.gr