Με κατεύθυνση βόρεια θα φτάσουμε στον λόφο-τύμβο του προφήτη Ηλία.Οι Ξηροποταμίτες ονομάζουν αυτό το λόφο Βησσόκα και αποτελεί το σήμα κατατεθέν του χωριού.Έτος κατασκευής είναι το 1924.Προΰπήρχε ναός παλαιότερος και μικρότερος.Βρέθηκαν κατά την περίοδο εργασιών βυζαντινά κεραμίδια.Δίπλα από την εκκλησία ανακαλύφτηκαν μνήματα. Γιορτάζει στις 20 Ιουλίου και την ημέρα εκείνη όλο το χωριό ανεβαίνει στο λόφο για να προσκυνήσει.Ο πολιτιστικός σύλλογος παρουσιάζει μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις.Γίνεται ένα σπουδαίο πανηγύρι.Τα παλιότερα χρόνια οι κατοικοι του χωριού ξενυχτούσαν πάνω στο λόφο χορεύοντας και τραγουδώντας.
Ο ιερός ναός αγίου Ευσταθίου βρίσκεται βορειοανατολικά του χωριού, στο Κοτσυφόρεμα και πιο συγκεκριμένα στη θέση Κουζ.Πρόκειται για μια περιοχή με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, με αρκετές πηγές νερού και ποικιλίες δέντρων: φλαμουριές, πεύκα, οπωροφόρα κ.α.Θεμελιώθηκε και εγκαινιάστηκε το 1993.Χτίστηκε με προσωπική εργασία των κατοίκων του χωριού.Ο χώρος προσφέρεται για αναψυχή.Στη γιορτή του αγίου, την παραμονή γίνεται εσπερινός και λειτουργία το πρωί.Ακολουθεί πανηγύρι και κουρμπάνι από τους κυνηγούς.Παίρνει μέρος όλο το χωριό.
Στη χαμηλότερη κορυφή του βουνού, βόρεια του χωριού και σε υψόμετρο περίπου 400 μέτρων βρίσκεται το ξωκλήσι του Μιχαήλ Αρχαγγέλου.Υπάρχει οδική και περιπατητική πρόσβαση Από το ύψος αυτό η θέα της Ηδωνίδας γης είναι μαγευτική.Το τοπίο απλώνεται πανοραμικό.
Στην δυτική έξοδο του χωριού και πριν τη βιομηχανική ζώνη, βρίσκεται το ξωκκλήσι Πέτρου και Παύλου. Είναι η νεότερη, χρονολογικά εκκλησία του χωριού μας.Ανήκει στην ενορία.Θεμελιώθηκε το 2002 δεν έχει όμως ολοκληρωθεί ακόμη.Χτίστηκε με δωρεές των κατοίκων.Στο δεύτερο προαύλιο της εκκλησίας έχει χτιστεί και το καινούριο νεκροταφείο του χωριού.
Πηγή Κειμένου και Φωτογραφιών: www.xiropotamos-mes.gr